Bergen klaar voor Jazz & Sail

dit stukje stond 18 juli 2012 in het Bergens Nieuwsblad
‘Feest voor en door Bergenaren is weer helemaal terug’

BERGEN / BERGEN AAN ZEE – Voor Bergenaren betekent Jazz & Sail van oudsher de afsluiting van het zomerseizoen. De laatste laat nog even op zich wachten, maar de organisatie staat te trappelen om van Jazz & Sail – vrijdag 7 tot en met zondag 9 september – weer een mooi festival te maken.

Bart Sluis (l) en Loek Jonk: “We moeten er nog even flink de schouders eronder zetten.” (Foto: Tineke Leegwater / RM)

“Alle horecaondernemingen doen nu mee” weet bestuurslid Bart Sluis. Hij zag met andere vrijwillige jazzliefhebbers met lede ogen het ‘feest der feesten’ de laatste jaren steeds verder wegglijden. In haar beste tijd trok het evenement elk eerste weekend van september ruim veertigduizend zeil- en muziekliefhebbers naar Bergen en Bergen aan Zee. Eervorig jaar was het festijn bijna doodgebloed. De succesvolle doorstart van vorig jaar werpt zijn vruchten af. “Deze 33ste editie staan er maar liefst tien podia verspreid door het centrum.”
De stichting Jazz Bergen heeft een duidelijk doel voor ogen. Bart: “Jazz & Sail is een feest voor en door Bergenaren. Lekker laagdrempelig, voor jong, oud, arm, rijk. Het is het enige grootschalige Bergense evenement dat gratis toegankelijk is. Lekker slenteren door het dorp, genieten van de muziek, van podium naar podium, een hapje en drankje.”
“Het programma ziet er veelbelovend uit”, vult voorzitter Loek Jonk aan. Hij maakt het festijn al van jongs af aan mee. “De horeca zoekt zelf de acts uit. Regel is dat de bands en artiesten best uiteenlopend mogen zijn – elke kroeg heeft immers zijn eigen cultuurtje. Als ze maar jazzgerelateerd zijn.”

Stichting Jazz & Sail

De organisatie bestaat sinds 2010 uit de overkoepelende Stichting Jazz & Sail, de Kustzeil en Botenvereniging KZBV Bergen en Stichting Bergen Jazz. Loek: “De botenclub organiseert traditioneel alle activiteiten op het strand en het feest in de tent op zondag. Stichting Bergen Jazz regelt de gang van zaken in het centrum. We profileren ons als één organisatie. Stichting Jazz & Sail is het centrale aanspreekpunt voor iedereen.”
“De vertrouwde, gezellige sfeer van vroeger is terug”, weten de heren. “Met kwalitatief goede muziek. Met z’n allen moeten we, met name vanwege het kleine budget, flink de schouders eronder zetten. Gelukkig hebben we aan de gemeente een goede partner en zijn er weer tal van vrijwilligers en sponsors waarmee we Jazz & Sail weer op de kaart hebben gezet. Financiële steun van lokale ondernemers is daarbij altijd welkom.”

Internationaal talent

Het programma is zo goed als rond. Zaterdag en zondag worden in Bergen aan Zee de traditionele catamaranwedstrijden gehouden. Vanaf 13.00 uur kan jong en oud op beide dagen in de grote tent op het strand genieten van diverse optredens. In het centrum geven tal van bands en artiesten in het centrum vrijdag en zaterdag vanaf 21.00 uur acte de présence. Nieuw dit jaar is de zaterdagmiddagprogrammering in hartje Bergen. Loek: “Van 14.00 tot 16.00 uur zorgt een dweilorkest voor de nodige reuring in het centrum. Van 16.00 tot 18.00 uur geven lokale bands en internationaal talent van de Europese School optredens op de vier vaste podia. Het wordt één groot feest .”
Voor de stichting maakte dorpsdichter Arij van Vliet een gedicht wat menig liefhebber van Jazz & Sail zal aanspreken. Het gedicht is gedrukt op canvas met een oplage van slechts tien versies. Via www.jazzandsailbergen.com kan men in bezit komen van een exemplaar. Dat kan door een bod te doen. De hoogste bieder ontvangt het kunstwerk en ondersteunt tegelijk de organisatie.
Kijk voor de volledige programmering en overige informatie op: www.jazzandsailbergen.com.

Terug