De man achter 2500 gekleurde lampjes

BERGEN – Dertienhonderd meter lampjes sieren Bergen tijdens Jazz & Sail. Vrijwilligers werken keihard om de feestverlichting en stroomvoorziening te verzorgen. Zo ook Marco Rood, of Pluto zoals de meeste Bergenaren hem kennen. Ruim 25 jaar zorgt de elektricien ervoor dat 2500 lampjes hun weg vinden naar de podia. “Ook na 25 jaar nog altijd een prachtig gezicht. “

Willem van den Berg vroeg hem destijds mee te helpen met de voorbereidingen van het jazzfeest. Vrijwillig. Met een onvermoeibaar enthousiasme werkte Marco onder ‘Ome Willem’. “Een prachtige tijd”, meent Marco. “Het werk was zwaarder dan tegenwoordig. Toen speelden de bandjes in vrachtwagens, beschikbaar gesteld door verschillende bedrijven. Deze konden vrijdag nog wel in Limburg zitten of zelfs in Parijs. Rond 18.00 uur werden de meesten voor mijn deur afgeleverd. Heel de Westerweg stond dan vol.”

In colonne

Met acht man, afgewisseld in groepjes van vier, werden de sponsorborden, -vlaggen en lampjes opgehangen. Een race tegen de klok want om 20.30 uur moest het feest toch echt beginnen. In colonne trokken deze verrijdbare podia vervolgens het dorp in. “Wanneer wij aankwamen stonden de bandjes vaak al op hun bühne te wachten. Maar, het is altijd gelukt.”

Het zware werk zorgde voor een goede, maar vooral ook leuke samenwerking tussen de mannen. “Vooral tijdens het afbreken gebeurde er veel gekkigheid”, herinnert Marco zich. “Wij genoten natuurlijk ook van het feest.. met een borreltje op. ’s Nachts moesten de vrachtwagens uit het dorp gereden worden. Dat deden wij zelf. Dat zou nu nooit meer gebeuren, maar toen kon er meer. Zelfs de wijkagent kneep een oogje dicht. Ook werden nog wel eens per ongeluk verstekelingen meegenomen. Jongeren waren de bak ingekropen. Daar kwamen wij bij de Beeck pas achter. Konden ze terug lopen.”

In 2001 nam Marco het stokje over van Willem van den Berg. In een kwart eeuw is veel veranderd. Geen vrachtwagens meer, maar kant en klare podia. “Positief daarbij is dat het werk veel minder zwaar voor ons is. In plaats van acht man, werken er nu nog maar vier vrijwilligers. En de communicatie is veel makkelijker nu er mobiele telefoontjes zijn. Maar nog altijd sta ik een week van tevoren 2500 gekleurde lampjes in te draaien. Dat is niet veranderd”, aldus een lachende Marco.

Opvolging

Achter een belangrijk man, staat een sterk gezin. Vrouw Jacqueline, twee zoontjes en de dochter van Marco werken achter de schermen mee. Jacqueline regelt het eten voor Marco, Martin Rood, Fred Bos, Thomas Franz en Ed Jongejeugd en de kinderen helpen met het indraaien van de lampjes. Met de opvolging zit het dus wel snor. Nu het feest nog. “Het blijft een prachtzicht wanneer je al die lampjes ziet. Vooral bij de Ruïnekerk is het mooi. Nee, ik blijf dit doen totdat de lol eraf is. Dat kan nog wel even duren.”Marco Rood met zijn kinderen én de lampjes.’Pluto’ Rood (achter) en Willem van den Berg (met sigaar) met links en rechts Ria en Peter Franz.

(Dit interview van Yvonne Klaver gevoerd met Marco Rood stond 5 septmeber 2012 in de Duinstreek.)

Terug