Jazz is een rekbaar begrip

Onder deze noemer vat de Alkmaarsche Courant van maandag, 7 september de 36e editie van Jazz&Sail heel mooi samen.

Wij zijn erg blij, dat het ondanks het iets mindere weer toch weer een prachtig feest is geworden en kijken vol enthousiasme uit naar volgend jaar!

BERGEN – Terwijl de artiesten nog een laatste soundcheck doen, komt de regen met bakken uit de hemel. De paar bezoekers die bij het buitenpodium van De Taverne en d’Alderliefste staan, zoeken gauw naar een plek om te schuilen of steken hun paraplu op.
Door Hans Brandsma

________________________________________
Bij Jazz & Sail loopt iedereen door elkaar heen
Steef van Leeuwen, eigenaar van De Taverne en muzikant (Souled Out & The Troubled Horns), baalt van het weer. ,,De regen zal toch invloed hebben op de sfeer en misschien zullen er meer mensen thuis blijven’’, zegt hij.

Niets blijkt minder waar te zijn, want een uur later is het droog en kan de 36e editie van Jazz & Sail losbarsten in het centrum van Bergen. Steeds meer publiek stroomt toe, tot het op een gegeven moment zo druk is dat je over de hoofden kan lopen. ,,Wat een rotweer’’, roept de zanger van de Ship’s Revival Band. ,,Vanaf nu blijft het droog.’’

Als de band inzet met ’Stuck in the middle with you’ (Stealers Wheel) begint een aantal mensen in het publiek spontaan te dansen. De sfeer zit er meteen in.
Naast traditionele jazz speelt de band ook rock, blues and soul. En dat geldt voor alle optredens. Een echt jazzfestival is Jazz & Sail al lang niet meer, maar voor veel bezoekers is dat juist een positief gegeven.

,,Jazz is niet mijn ding’’, zegt Atie Vink uit Schagen. ,,Het is juist leuk dat er hier veel verschillende muziek te horen is. Ik kom voor de live-optredens en de gezelligheid. Op een gegeven moment staat heel Bergen te dansen.’’
Rondom de Ruïnekerk klinken vanuit alle hoeken jammerende trompetten, snerpende gitaren en zware drums. In totaal zijn er acht buiten- en vier binnenpodia.

Bij Fabbrica, tegenover het Parkhotel, staat een grote gele truck, omgebouwd tot podium, en klinkt het soulnummer ’Reach out’ (Four Tops).

Hoewel het festival vooral is bedoeld voor mensen uit Bergen en omgeving, heeft het de laatste jaren ook een internationaal tintje gekregen. Tussen het publiek is namelijk ook veel Engels en Duits te horen.

Michael (58) en Marion Kemper (48) uit Essen (Duitsland) zijn speciaal voor Jazz & Sail naar Bergen gekomen. ,,Dit is ons favoriete festival’’, zeggen ze. ,,De muziek is goed en de sfeer nog beter.’’

Het stel is er al voor de zesde keer, maar niet omdat het specifiek jazzliefhebbers zijn. Volgens Rob Winter – bijna twintig jaar lang de gitarist van Marco Borsato, en nu te gast bij de Ship’s Revival Band – is jazz tegenwoordig ’een rekbaar begrip geworden’. ,,Vroeger was dat wel anders’’, zegt hij. ,,Dat zie je ook bij het North Sea Jazz Festival gebeuren. Daar wordt tegenwoordig ook nog nauwelijks echte jazz gespeeld.’’

Erg vindt hij dat niet. ,,Dat is juist tof aan de muziek van nu. Alles loopt door elkaar heen.”

hansdulfer

Terug